//Proiectare biofilă: sau cum să aduci mediul de afară în propria locuință

Proiectare biofilă: sau cum să aduci mediul de afară în propria locuință

Modul în care vă proiectați casa vă poate ajuta cu adevărat să gândiți mai bine, să fiți mai relaxat și mai creativ? Da, spun oamenii de știință, și acestea sunt doar câteva dintre beneficiile biofiliei, filosofia de proiectare prin care se aduce lumea exterioară în interior.

Dacă ați vizitat vreodată un hotel de tip boutique sau o clădire de birouri cu un perete viu de plante suculente sau viță de vie, designerii probabil au avut în vedere biofilia. Adăugarea de plante este o modalitate ușoară de a aduce Mama Natură într-un spațiu, dar există multe aspecte ale acestei filozofii de proiectare, care este folosită de companii precum Google, Amazon, Microsoft și Westin Hotels.

Ce este Biofilia?

Filosoful umanist Erich Fromm a fost primul care a introdus conceptul de biofilie, care este în limba greacă „iubire de viață” în 1964. Este înrădăcinată în ideea că oamenii au nevoie de o conexiune cu lumea naturală pentru a se dezvolta și a fi fericiți. Edward O. Wilson, naturalist și filozof, este creditat cu popularizarea termenului în anii 1980.

De unde a venit ideea biofiliei?

Se pare că principiile din spatele designului interior biofil au fost extrase din lucrări pentru a optimiza habitatele grădinii zoologice. Psihologul Judith Heerwagen era un student absolvent care lucra la Grădina Zoologică din Seattle la începutul anilor 1990, când oficialii au început să regândească incintele pentru primatele mari. Animalele, care trăiau în cuști mici nu se descurcau bine. Se luptau, acționau antisocial și nici nu s-au reprodus, spune Heerwagen într-un e-mail.

Având experiență în zoologie și ecologie, Heerwagen a recomandat o incintă care seamănă mai mult cu peisajul nativ al maimuțelor. „Pe măsură ce designul grădinii zoologice s-a orientat spre mai multe habitate naturale și incinte cu specii mixte, pe baza unor cercetări aprofundate asupra ecologiilor și mediilor lor naturale, animalele au început să prospere”, spune Heerwagen.

Alți designeri care au lucrat la case și clădiri de birouri au început să folosească aceleași principii în munca lor. „Aceasta a inclus gândirea mult mai atentă a clădirii ca habitat pentru oameni prin încorporarea designului biofil legat de nevoia noastră evoluată de acces continuu la facilitățile naturale: soare, lumina zilei, plante, flori, modele naturale”, scrie Heerwagen.

În timp ce unele companii precum Microsoft și Amazon implementează principii biofile pentru a crește productivitatea lucrătorilor, aceasta însă nu este răspândită. “Am mers destul de mult pe calea îmbunătățirii condițiilor pentru animalele din grădina zoologică și nu atât pentru persoanele din birouri”, spune Bill Browning, partener administrativ al Terrapin Bright Green , o firmă de cercetare și consultanță în domeniul clădirilor verzi cu sediul în New York City.

Cum să puneți în aplicare designul biofil în casa dumneavoastră?

Putem aduce natura în interior, putem schimba modul în care sunt amenajate casele noastre și putem alege modele care imită lumea naturală. Dacă sunteți în căutarea unor modalități ușoare de a aplica principiile biofiliei, Browning spune să începeți cu priveliștile, apoi să treceți la covoare, învelitoare de perete, jaluzele și țesături cu „un fel simplu de modele bazate pe natură”, cum ar fi lumina soarelui prin frunze, valuri de iarbă pe câmp sau chiar flăcări. Câteva idei ușoare pentru început:

1. Creați un refugiu
Un refugiu este orice loc în care spatele dumneavoastră este protejat și aveți o copertină deasupra capului. Acesta ar putea fi un pat cu baldachin, un scaun de terasă sub o umbrelă, un scaun cu spătar înalt sau chiar un scaun ascuns lângă o fereastră sau un șemineu. „Puteți să vă retrageți și să vă reîncărcați bateriile”, spune Browning.

2. Plante
Plantele de apartament pot fi o modalitate ușoară de a începe călătoria dumneavoastră de design biofil.  „Un lucru pe care l-am observat este că se pare că răspundem mai bine plantelor, deoarece acestea sunt grupate de parcă ar fi un habitat mic”, spune Browning.

3. Maximizați-vă perspectiva vizuală
Deschiderea perdelelor sau mutarea mobilierului pentru a crea priveliști în aer liber este esențială, spune Browning, mai ales dacă puteți vedea copaci, plante, păsări sau fluturi. Munca la computer și concetrarea privirii pe obiecte care sunt la apropiere creează oboseala ochilor, în timp ce o privirea în depărtare lasă mușchii din spatele ochilor să se relaxeze, spune Browning.

În timp ce sprijinul științific pentru proiectarea biofilă este relativ nou, proprietățile restaurative ale naturii nu au fost pierdute în generațiile anterioare. În urmă cu mai bine de 100 de ani, poetul Emerson declara în eseul său Natura:„ „Sănătatea ochiului pare să ceară un orizont”