//Cum să îmbunătățești calitatea aerului și să reduci poluarea în casă?

Cum să îmbunătățești calitatea aerului și să reduci poluarea în casă?

Având în vedere că ne petrecem tot mai mult timp acasă, calitatea aerului ar trebui să fie un element căruia să îi acordăm o atenție deosebită. Poluarea aerului din casă poate fi la fel de rea – sau chiar mai rea – decât cea în ​​aer liber. Totuși, cu puțină întreținere preventivă și câteva cunoștințe de bază, poți lua măsuri imediate pentru a îmbunătăți calitatea aerului interior.

Poluanții pot varia de la contaminanți aduși din exterior de către animalele de companie la scurgeri de gaz periculoase. Monoxidul de carbon este un poluant obișnuit al aerului rezultat din gazele naturale care ajung în casa ta fără să fie arse. Casele mai vechi pot conține azbest și particule de plumb, care pot dăuna plămânilor atunci când sunt eliberați în aer. În băi și bucătării, mucegaiul poate deveni o problemă în cazul în care nivelul de umiditate este mai mare decât în ​​restul casei.

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce poluanții și a îmbunătăți calitatea aerului:

Schimbați filtrul aparatului de aer condiționat

Sistemele de aer condiționat oferă casei tale temperatura perfectă pe tot parcursul anului. Acestea filtrează unii dintre acei poluanți comuni, iar, în timp, filtrele se îmbibă și nu își mai fac treaba. Acest lucru cauzează probleme în ceea ce privește calitatea aerului din interior. Așadar, asigură-te că schimbi regulat filtrele sau apelează la un plan de service pentru aerul condiționat care include, în mod normal, și schimbarea filtrului – mai ales dacă ești predispus la alergii sau locuiești într-o zonă metropolitană cu niveluri ridicate de poluare.

Nu uita de alte filtre de aer

Filtrul aerului condiționat nu este singurul care menține aerul curat în casă. Dacă dorești să îmbunătățești într-adevăr calitatea aerului interior, asigură-te că verifici și filtrele altor aparate de uz casnic. Aspiratorul, uscătorul de haine și aerisirile din bucătărie trebuie inspectate și întreținute periodic. Se recomandă curățarea sau înlocuirea acestor filtre obișnuite de uz casnic la fiecare câteva luni.

Menține covoarele curate

Covoarele și mochetele aduc confortul în casă și acționează drept filtre de aer, prinzând praful și alte particule în fibrele lor. Curăță covoarele și mochetele săptămânal și acestea vor continua să contribuie la îmbunătățirea calității aerului în casă.

Controlează nivelul de umiditate

Nivelurile înalte de umiditate cresc șansa dezvoltării mucegaiului, care poate declanșa probleme respiratorii, cum ar fi alergiile și astmul. În funcție de locația ta, lunile fierbinți de vară pot provoca condiții deosebit de umede. Folosește dezumidificatoare pentru a reduce nivelul de umiditate din casă. Există o varietate de opțiuni de dezumidificatoare care te vor ajuta să menții niveluri constante de umiditate și să creezi condiții de viață confortabile în casă.

Cumpără plante de interior

Plantele sunt filtrele naturale de aer ale naturii. Cumpărarea câtorva plante de interior poate face minuni în ceea ce privește calitatea aerului din casa ta, îmbunătățind în același timp decorul casei. Plantele mici precum ferigi și crini (care înfloresc în interior) sau palmierii mai mari sunt cele mai bune opțiuni pentru a scoate contaminanții din aer.

Renunță la odorizante

Odorizantele de cameră pot ajuta la mascarea mirosurilor neplăcute, dar pulverizează substanțe chimice sintetice în casa ta. Mai bine, alege un difuzor cu ulei esențial. De asemenea, poți să îndepărtezi mirosurile de mâncare lăsând peste noapte în bucătărie un vas cu oțet alb sau cu felii de lâmâie în apă. Ai putea chiar să-ți faci propriul odorizant de cameră amestecând bicarbonat de sodiu și suc de lămâie cu apă fierbinte și turnând amestecul într-o sticlă cu care poți pulveriza.